Kursus | Hvordan passer du på dig selv i et mentalt krævende job?
Når vi arbejder med mennesker med psykiske udfordringer, er der en risiko for at vi selv kan opleve en særlig sårbarhed i jobbet. Teoretikere anvender begreber som ’sekundær traumatisering’, ’udbrændthed’ eller ’forråelse’.
Dette kursus sætter fokus på, hvad det gør ved os som fagprofessionelle, når vi arbejder med andres sorg, smerte, angst, afmagt og raseri, og hvordan vi kan passe på dem, vi arbejder med, samtidig med at vi passer på os selv.
Med afsæt i systemisk tænkning og teorier om belastningspsykologi vil vi gennemgå, hvilke forskellige opmærksomheder man bør have på de individuelle tegn, samt de tegn der kan være i et team på udbrændthed. Hvordan kan vi blive ved med at tilbyde dem, vi arbejder med, et roligt nervesystem, hvis vi selv føler en afmægtighed i arbejdet? Og hvordan kan vi sammen, i de teams vi arbejder i, have en psykologisk tryghed omkring de fejl vi laver eller den forråelse, der kan opstå, så vi kan tilbyde hinanden relevant feedback og givende kollektive refleksioner?
Indhold og udbytte
- Teoretisk viden om, hvordan vi kan forebygge, minimere eller modvirke de belastninger, vi udsættes for, når vi bruger vores empati i vores daglige arbejde med familier, børn og unge i krise.
- Kurset vil gøre dig klogere på individuelle og kollektive opmærksomheder og give dig brugbar viden, som du kan forstå din egen adfærd op imod.
- Refleksionsøvelser omkring din egen praksis, så du kan blive klogere på dine egne adfærdsmønstre i dit arbejde.
- Du vil få konkrete værktøjer til såvel egen refleksion som teamsamarbejde.
- Metoder og redskaber til stressreducering, som vi anvender i vores daglige arbejde med udsatte unge på Basen.
Ikke to professionelles situationer er ens, hvorfor det er vigtigt, at du får mulighed for at reflektere over, hvordan de præsenterede værktøjer og metoder vil passe i din praksis, og hvordan de kan implementeres i din hverdag. Dette vil ske via dialog og små øvelser undervejs.
Målgruppe
Alle der arbejder i mentalt risikofyldte jobs eller andre jobs, hvor det er relevant at passe på sig selv. F.eks. ansatte på dagbehandlingstilbud, specialskoler, psykiatrien eller almene tilbud, hvor der også kan være en særlig kompleksitet i arbejdet.
Forplejning
Der vil blive serveret kaffe og te, samt en let forplejning.
Kurset varer 3 timer, og undervejs vil der være kaffe og te, samt en let forplejning. Eventuelle materialer udleveres på kurset.
Dato, tid og sted
København
Mandag d. 25. september 2023 kl. 9.00-12.00
Mandag d. 29. januar 2024 kl. 9.00-12.00
Underviser
Marie Falck Hansen, psykolog og VISO-specialist
Anni Elmgreen, psykolog og VISO-specialist
Pris
1395,- alt inkl.
Kontakt
Marie Falck Hansen, psykolog og VISO-specialist
mha@basen.dk
+45 7192 7078